Jak zrobić syrop z pigwy idealny na przeziębienia? Przepisy i porady

message
No comments
star
Total Rating: 0

W okresie jesienno-zimowym bardzo istotne jest dbanie o odporność organizmu i dostarczanie mu witamin oraz minerałów. Deszcz, duże różnice temperatur, zimne noce czy kontakt z przeziębioną osobą negatywnie wpływają na zdrowie jesienią. Warto w tym czasie posiłkować się naturalnymi suplementami i przygotowanymi samodzielnie przetworami - takimi jak syrop z pigwy.

W poniższym artykule zaprezentujemy właściwości jakie posiada pigwa, a także przepisy, z których możecie skorzystać także u siebie w domu. A dla zapracowanych polecamy syrop z pigwy, który możecie zamówić na naszej stronie z szybką dostawą w 24 godziny. Zobaczcie, kiedy warto go pić i na jakie dolegliwości jego działanie będzie zbawienne.

Dlaczego pigwa?

Na początek warto dowiedzieć się więcej o tej zapomnianej nieco roślinie jaką jest pigwa. Tym bardziej, że posiada ona szereg właściwości zdrowotnych i leczniczych, z których warto korzystać nie tylko w przypadku przeziębienia czy grypy, ale także z uwagi na dużą zawartość minerałów, witaminy C i pyszny, oryginalny smak.

Jak wyglądają owoce pigwy?

Pigwa nazywana niekiedy bywa polską cytryną, jednak jest od niej znacznie większa a jej smak przypomina połączenie cytryny, gruszki i jabłka. Owoce pigwy mają żółtą barwę i są duże - dojrzałe mogą osiągać wagę nawet 1 kg. Sezon na owoce pigwy rozpoczyna się w październiku, zatem to idealny czas, aby zabrać się za przygotowanie przetworów. Tym bardziej, że surowa pigwa jest kwaśna i bardzo twarda, przez co nie nadaje się do spożywania bez uprzedniej obróbki termicznej.

jak wyglądają owoce pigwy

Jakie właściwości posiada pigwa?

Właściwości pigwy są bardzo wszechstronne. Główną zaletą owoców pigwy jest duża zawartość witaminy C, która:

  • wspomaga odporność,
  • przeciwdziała infekcjom,
  • pomaga szybciej zwalczyć przeziębienia czy infekcje układu oddechowego.

Ponadto znane są jeszcze inne liczne korzyści z włączenia do diety pigwy, która m.in.:

  • łagodzi objawy niestrawności i choroby refluksowej, także zgagę,
  • wspomaga pracę wątroby oraz całego układu trawiennego.


Z kolei pestki i gniazda nasienne pigwy doskonale działają wpierając przemianę materii i przyśpieszając proces odchudzania. Dlatego powinny być spożywane przez osoby, które zmagają się z nadprogramowymi kilogramami i stosują diety odchudzające.

Syrop z pigwy- przepis

syrop z pigwy - przepis

Jeśli macie akurat nadmiar dojrzałych owoców pigwy, warto pomyśleć o tym, jakie przetwory można z nich wykonać. Jednym z dobrych pomysłów na jesienną niepogodę jest syrop z pigwy, bogaty w witaminę C , kwas foliowy, fosfor i żelazo. Do jego wykonania wystarczy:

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1 kg cukru
  • oraz duży pojemny słoik.

Owoce pigwy należy porządnie umyć, a następnie przekroić na cztery części. Wyciąć pestki i gniazda nasienne pigwy, a następnie pokroić owoce w niewielką kostkę.
Pokrojone owoce przesypać do słoika i zasypać cukrem. Odstawić na 2 dni, pamiętając jednak o codziennym mieszaniu (lub potrząsaniu słoikiem) rano i wieczorem.

Po dwóch dniach syrop z pigwy jest gotowy do spożycia. Wedle upodobań - można przelać go do mniejszych słoiczków, odcedzając owoce pigwy i pasteryzować lub spożywać na bieżąco, przechowując kilka dni w lodówce.

Syropu z pigwy można używać dodając go do herbaty lub nawet do deserów przygotowywanych dla dzieci.

Syrop z pigwy z sokownika

syrop z pigwy z sokownika

Jeśli macie sokownik przygotowanie syropu z pigwy zajmie jeszcze mniej czasu (i będzie można przygotować większy zapas na zimę).

Tak jak w poprzednim przypadku będą potrzebne jedynie owoce pigwy oraz cukier. Tym razem jednak na 1kg owoców przypada 0,5 kg cukru, na 2kg pigwy - 1 kg cukru itd.

Owoce pigwy ponownie myjemy, kroimy na cztery części, usuwamy pestki i gniazda nasienne, a następnie dzielimy na jeszcze mniejsze części. Wkładamy do górnej części sokownika i zasypujemy odpowiednią ilością cukru. Sokownik należy wypełnić wodą według zaleceń w instrukcji obsługi, a następnie podgrzewać i spuszczać sok do butelek.
W przypadku tego sposobu przygotowania koniecznie należy pamiętać o uzupełnianiu wody w sokowniku. Przygotowany napój można zapasteryzować w butelkach/słoikach i traktować jak syrop do picia samodzielnie lub do herbaty, albo też rozcieńczyć w większej ilości wody i podawać jako pełen witamin i słodyczy pyszny sok z pigwy.

Pigwa - idealna na jesień i zimę

Syrop z pigwy to idealna propozycja dla osób chcących pokonać z uśmiechem i energią jesienną chandrę a także naturalnie wspomóc swoją odporność. Jego wykonanie jest proste, a jeśli nie masz na nie czasu możesz wspomóc się także gotowymi zdrowymi przetworami i syropami, które znajdziesz na naszej stronie.

pigwa - idealna na jesień i zimę

A jeśli szukasz ciekawych pomysłów na zimowe herbaty sprawdź także nasz artykuł: "10 pysznych przepisów na zimowe herbaty rozgrzewające".