Zielona herbata - właściwości i metody parzenia
Herbata zielona - skąd jej nazwa?
Zieloną herbatą określa się popularnie herbatę chińską, uprawianą początkowo wyłącznie w Azji Wschodniej - przede wszystkim w Chinach oraz w Japonii, a obecnie praktycznie na całym świecie w sprzyjających uprawie rejonach równika. Krzew herbaty chińskiej osiąga nawet do 2. metrów. A jego liście w trakcie obróbki poddawane są działaniu pary wodnej i suszone, tak aby zachowały jak najwięcej swoich unikatowych właściwości. Po zaparzeniu - napar ma charakterystyczny, jasnozielony kolor - stąd nazwa “herbata zielona”.
Z uwagi na różne lokalizacje, warunki uprawy oraz suszenia, gatunki zielonej herbaty mogą różnić się nieco od siebie smakiem, kolorem czy nawet posiadanymi właściwościami. Choć w przypadku tych ostatnich równie ważne jest odpowiednie przygotowanie naparu, o którym powiemy więcej w dalszej części artykułu.
Właściwości zielonej herbaty
Jeśli jesteście smakoszami herbat lub po prostu szukacie naturalnego sposobu na poprawę zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu, koniecznie powinniście poznać właściwości zielonej herbaty. A korzyści z jej picia jest naprawdę dużo - zielona herbata:
- spowalnia proces starzenia się skóry oraz minimalizuje występowanie chorób nowotworowych - napój ten zawiera związki polifenolowe, które działają antyoksydacyjnie i chronią komórki przed uszkodzeniem oraz blokują powstawanie wolnych rodników. Jest to szczególnie istotne w profilaktyce raka skóry, a na mniejszą skalę również w kosmetologii.
- poprawia funkcjonowanie mózgu - zielona herbata zwiększa koncentrację i pozytywnie wpływa na pamięć. Warto zatem włączyć picie zielonej herbaty w codzienny grafik osób intensywnie uczących się do egzaminów czy po prostu pracujących umysłowo na odpowiedzialnych stanowiskach.
- obniża ryzyko wystąpienia udaru, miażdżycy i chorób układu krwionośnego - a to wszystko dzięki właściwościom zmniejszającym cholesterol, który nie odkłada się w takich ilościach w ścianach naczyń.
- ma właściwości uspokajające - mimo zawartości teiny i kofeiny, które pobudzają organizm, napar z zielonej herbaty działa także uspokajająco oraz wyciszająco.
- pozytywnie wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej i wspomaga odchudzanie - przyśpiesza metabolizm oraz zwiększa spalanie tłuszczu.
- a także zapobiega powstawaniu paradontozy i próchnicy - posiada przeciwzapalne oraz antybakteryjne właściwości, które wykorzystywane są w produktach przeznaczonych do codziennej higieny jamy ustnej.
Kto powinien sięgać po zielona herbatę?
Picie zielonej herbaty, z uwagi na jej liczne właściwości może być korzystne dla wielu osób. Szczególnie powinny po nią sięgać osoby, które znajdują się w grupie wysokiego ryzyka zachorowania na choroby układu krwionośnego i układu krążenia.
Drugą grupą, która może istotnie skorzystać na właściwościach zielonej herbaty są osoby, które zmagają się ze stresem czy zmęczeniem. Zielona herbata zawiera duże ilości kofeiny i teiny, przez co naturalnie pobudza organizm, nie powodując później nagłych spadków koncentracji i senności. Właściwości zielonej herbaty to równocześnie wpływ uspokajający, dlatego mogą po nią sięgać wszyscy ci, którzy na co dzień zmagają się z dużym stresem.
Trzecia grupa, która sporo skorzysta na właściwościach zielonej herbaty to osoby będące na diecie odchudzającej. Napar z zielonej herbaty obniża poziom cukru we krwi i skutecznie przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej. Ponadto - zawarte w zielonej herbacie związki przyczyniają się również do ograniczenia wchłaniania się tłuszczów, a dzięki wysokiej zawartości kofeiny - odchudzająca się osoba nie czuje się zmęczona czy ospała.
Chcesz skutecznie zredukować swoją wagę i schudnąć? Przeczytaj także: "Herbaty oraz zioła wspomagające odchudzanie - naturalne i zdrowe".
Sposoby parzenia
Bardzo istotne jest to, w jaki sposób zaparzana jest zielona herbata. Właściwości, jakie posiada zostają zachowane i uwydatnione tylko pod warunkiem zachowania odpowiedniej temperatury oraz długości parzenia. Równie ważna w procesie przygotowania naparu jest odpowiednia... woda.
By zaparzyć zieloną herbatę najlepiej jest używać miękkiej, niechlorowanej wody. W tym celu warto przefiltrować wodę z kranu lub wykorzystać do naparu wodę mineralną, niegazowaną o niewielkiej zawartości wapnia.
Parzenie zielonej herbaty dla wielu osób samo w sobie bywa relaksującym rytuałem. Do jej przygotowania wystarczy 1 łyżeczka suszu i przegotowana woda o temperaturze 80 stopni Celsjusza. Po zalaniu herbatę należy zaparzać pod przykryciem 2-6 minut, w zależności od tego, jaki efekt chce się uzyskać.
- po 2-3 minutach uwydatniają się jej właściwości pobudzające,
- po 4-6 minutach - właściwości uspokajające.
Ważne - często napar z pierwszego zaparzania liści nie jest przeznaczony do picia, a do wylania, gdyż ma on za zadanie usunięcie zanieczyszczeń. Jak zatem łatwo się domyślić - liście herbaty mogą być zaparzane nawet kilkakrotnie (podobnie jak yerba mate).
O czym koniecznie pamiętać parząc zieloną herbatę:
- do zaparzania nie należy używać wrzątku,
- zbyt długie parzenia sprawia, że herbata może mieć posmak alg - można go zniwelować delikatnie ją rozcieńczając,
- z kolei nie zaleca się dodawania do zielonej herbaty cytryny, która sprawia, że wywar staje się kwaśny.
Metody parzenia zielonej herbaty zależą również w dużej mierze od jej odmiany. Najkrócej zaparza się delikatną odmianę herbaty - Sencha - zaledwie 1-1,5 minuty, z kolei odmiana Gunpowder wymaga minimalnie 3 minut parzenia pod przykryciem. Przygotowanie herbaty ma istotny wpływ zarówno na jej smak, jak i na właściwości.
4 tradycyjne zasady ceremonii parzenia herbaty
Parzenie zielonej herbaty zyskało popularność nie tylko z uwagi na jej specyficzne właściwości, ale także na związany z tym tradycyjny ceremoniał, który powinien odbywać się z uwzględnieniem 4 głównych zasad: harmonii, szacunku, czystości oraz spokoju. To wszystko nadaje innego wymiary i duchowości temu, czym jest zielona herbata. Właściwości i smak sprawiają natomiast, iż korzyści z jej picia mogą czerpać obecnie nawet zabiegane osoby, które starają się w naturalny sposób dbać o swoje zdrowie.