Herbata z czerwonokrzewu - czyli czym jest rooibos?

message
No comments
star
Total Rating: 0

Blisko połowa Polaków pije herbatę każdego dnia bez względu na porę roku. Jednak, gdy dni stają się coraz krótsze i jesień oraz zima nie rozpieszczają już słońcem, jeszcze chętniej sięga się po gorący kubek tego rozgrzewającego napoju. Każdy smakosz tego tradycyjnego naparu z pewnością musi spróbować, czym jest herbata z czerwonokrzewu, inaczej zwana rooibos. A sceptycy? Cóż, może im też ta wyjątkowa odmiana herbaty przypadnie do gustu nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także zdrowotne.

W poniższym artykule zaprezentujemy:

  • skąd pochodzi herbata rooibos;
  • jakie właściwości zdrowotne posiada;
  • jak prawidłowo zaparzyć herbatę z czerwonokrzewu, tak, aby nie traciła swoich walorów.

Gdzie uprawia się czerwonokrzew?

Nazwa rooibos (czyli w tłumaczeniu dokładnie "rooi" - czerwony i "bos" - B) uprawiana jest tylko i wyłącznie w Republice Południowej Afryki w górach Cederberg, które w 2004 roku zostały wpisane na światową listę dziedzictwa UNESCO. W Europie ta odmiana herbaty pojawiła się stosunkowo późno, bo dopiero w latach 30-tych XX wieku ale dopiero na przestrzeni ostatnich lat zyskuje popularność w Polsce.

Krzewy czerwonokrzewu znacznie różnią się od krzewów innych tradycyjnych herbat, gdyż nie są z nimi spokrewnione. W przypadku rooibos krzewy sięgają od 1. do nawet 2. metrów, mają delikatne czerwono-brązowe łodygi a ich liście najbardziej przypominają igły sosny. Herbatę z czerwonokrzewu wytwarza się z liści oraz młodych pędów, których zbiór trwa od stycznia do marca. Po ususzeniu tnie się je na drobne kawałeczki. Na rynku dostępne są dwie główne odmiany herbaty z czerwonokrzewu:

  • czerwona - bardziej znana, która zyskuje kolor dzięki procesowi fermentacji;
  • zielona - która nie jest poddawana fermentacji i zawiera większą ilość przeciwutleniaczy.

Określa się ją również mianem: bush tea, redbush tea czy herbaty czerwonej, choć warto podkreślić, iż nazwa "herbata" w przypadku tego napoju jest określeniem umownym, gdyż roślina należy do rodziny bobowatych. A herbatą czerwoną określa się raczej Pu Erh.

Smak herbaty z czerwonokrzewu

Dla osób, które nie przepadają za charakterystycznym goryczkowym posmakiem czarnych oraz zielonych herbat, rooibos będzie interesującą alternatywą. Z uwagi na niewielką ilość garbników pozbawiony jest tych nut smakowych. Wyróżnia się łagodnym ale charakterystycznym miodowym smakiem.

 Smak herbaty z czerwonokrzewu, kubek z rooibos

Herbata z czerwonokrzewu nie zawiera kofeiny, jest natomiast solidnym źródłem:

  • przeciwutleniaczy;
  • kwasów pfenolowych;
  • witaminy C;
  • kwercetyny (która hamuje uwalnianie się histaminy, a tym samym wspomaga leczenie alergii na roztocza i kurz domowy);
  • potasu, sodu, magnezu, wapnia oraz innych niezbędnych dla organizmu substancji.

A także, co ciekawe - kwasu cynamonowego i benzoesowego, które działają grzybobójczo i bakteriobójczo.

Czerwonokrzew jest wykorzystywany także jako składnik mieszanek herbat, np. z dodatkiem truskawki i mango, czy granatu i winogrona, co dodatkowo wpływa na walory smakowe napoju.

Jakie właściwości ma herbata z czewonokrzewu rooibos?

Herbata z czerwonokrzewu ma wiele pozytywnych właściwości i działa korzystnie na liczne obszary organizmu człowieka. Istnieje wiele zalet wynikających z picia wywaru z czerwonokrzewu, który mogą spożywać zarówno dorośli, jak i dzieci. Poniżej wymienimy najważniejsze korzyści, jakie daje herbata rooibos.

Źródło młodości

Napar z czerwonokrzewu ma silne działanie antyoksydacyjne, ponieważ zawiera flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki. Te z kolei odpowiedzialne są za starzenie się skóry a także przyczyniają się do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, w tym: nowotworów, chorób serca i cukrzycy (poprawiając wchłanianie się glukozy do krwi i regulując poziom cukru w krwi).

Codzienna dawka herbaty z czerwonokrzewu opóźnia proces starzenia i wpływa pozytywnie na zachowanie młodego wyglądu i dobrego zdrowia.

Bezpieczna dla żołądka

Rooibos jest całkowicie bezpieczna dla układu oraz przewodu pokarmowego. Jej właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne sprawiają, że jest zalecana dla osób cierpiących na częste bóle brzucha, zaparcia a nawet biegunki. Działa przeciwskurczowo, łagodząc ból. Może być podawana także dzieciom i niemowlętom (na ból związany z kolkami).

Ponadto, w przeciwieństwie do zwykłych herbat w herbacie z czerwonokrzewu nie występuje kwas szczawiowy, który w znacznej mierze przyczynia się do tworzenia szczawianów, z których z kolei powstają kamienie nerkowe czy kamienie pęcherza moczowego. Pijąc herbatę rooibos unika się ryzyka związanego z ich powstawaniem.

 Rooibos bezpieczny dla żołądka

Wspomaga odchudzanie

Dla wielu osób ważna będzie informacja, iż czerwonokrzew nie tylko pomaga regulować poziom cukru we krwi i pozytywnie wpływa na trawienia, ale także... przyśpiesza metabolizm. Czerwona herbata z południowej Afryki stosowana jest jako naturalny wspomagacz w dietach odchudzających. Jej regularne spożywanie pomaga:

  • zmniejszyć napady głodu;
  • bezpiecznie regulować masę ciała;
  • zmniejszyć apetyt.

Napój rooibos tea ma niewiele kalorii, dzięki czemu można pić go bez obaw o pojawienie się dodatkowych kilogramów.

Dla pięknej i zdrowej skóry

Właściwości naparu z czerwonokrzewu sprawiają, że bywa wykorzystywana również do użytku zewnętrznego - w kosmetyce oraz dermatologii. Działanie przeciwgrzybiczne oraz przeciwbakteryjne pomaga w walce o zdrową, piękną cerę osobom zmagającym się z problemami skórnymi, przebarwieniami i trądzikiem.

Można mówić także o pozytywnym działaniu rooibos na osoby chore na łuszczycę czy nawracające opryszczki.

Kompresy i okłady z czerwonokrzewu stosuje się także na opuchliznę i podkrążone oczy. W szybki sposób przywracają świeży i wypoczęty wygląd.

Alternatywa dla kawy i... herbaty

Jak już zaznaczyliśmy, smak naparu z czerwonokrzewu pozbawiony jest charakterystycznej dla herbat goryczy, a także teiny czy kofeiny. Dzięki temu, napój ten stanowi alternatywę dla osób, które na co dzień zmagają się z nadciśnieniem. Ułatwia pracę układu krwionośnego oraz zapobiega tworzeniu się zwapnień w tętnicach i zakrzepów krwi.

Spożywanie herbaty z czerwonokrzewu nie niesie za sobą żadnych skutków ubocznych. Dlatego mogą pić ją osoby w każdym wieku. Dodatkowo, herbata rooibos nie pobudza, dzięki czemu gorąc napar można wypić nawet przed snem bez obawy o trudności z zaśnięciem.

O właściwościach przeciwnowotworowych

Napar z czerwonokrzewu (dzięki wspominanym już wcześniej przeciwutleniaczom) obniża ryzyko zachorowania na nowotwory. Można go stosować także w trakcie trwających już kuracji leczniczych. Oczywiście, włączenie do diety herbaty z czerwonokrzewu nie może zastąpić konsultacji medycznych i metody leczenia, wybranej przez specjalistów.

"Herbata życia" na poprawę nastroju

Usmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty rooibos

Jeszcze innym określeniem naparu z czerwonokrzewu jest "herbata życia". Dlaczego? Flawonoidy zawarte w napoju stymulują wytwarzanie w organizmie serotoniny - czyli hormonu szczęścia. Napar rooibos pozwala się wyciszyć, osiągnąć równowagę i obniżyć poziom stresu. Bywa nawet stosowany jako zamiennik popularnej melisy, czy antidotum na częste bóle głowy i migreny.

Serotonina jest także bardzo istotna zarówno dla osób będących na diecie, jak i tych, które zmagają się z chorobami cywilizacyjnymi, czy nowotworami. Co oznacza, iż w ich przypadku zastosowanie naparu z czerwonokrzewu przynosi jeszcze więcej korzyści, także dla równowagi psychicznej.

Jak zaparzyć herbatę z czerwonokrzewu?

Napar z czerwonokrzewu najlepiej przygotowywać w specjalnym imbryczku lub w zaparzaczu (z uwagi na bardzo małe igiełki, które mogą przeszkadzać w piciu herbaty przy zwykłym zaparzaniu.

Przygotowanie herbaty rooibos jest niezwykle łatwe. Na jedną filiżankę powinna przypadać jedna łyżeczka mieszanki, którą należy zalać wodą o temperaturze około 95 stopni C. Herbata powinna parzyć się około 5-6 minut pod przykryciem, po czym otrzymuje się już napar gotowy do spożycia. Warto pamiętać, że im dłuższy proces zaparzania - tym bardziej intensywny smak napoju.

Powstały napar sam w sobie jest dość słodki posmak i brązowy kolor, jednak osoby, które gustują w słodszych napojach mogą dodać do niego łyżeczkę miodu oraz opcjonalnie plasterek cytryny. Jest to przepis na idealny napój na chłodniejsze - jesienne czy zimowe dni. Nie tylko rozgrzewa, ale także dostarcza solidną dawkę witaminy C, dzięki czemu wspiera odporność i zmniejsza ryzyko przeziębień i zachorowań.

 Czerwona herbata w kubku, obok cynamon i zaparzacz

Jak wspomniano, istnieją także mieszanki smakowe z herbatą rooibos, które posiadają dodatkowe owocowe nuty.

Mrożona herbata z czerwonokrzewu

Latem warto użyć naparu z czerwonokrzewu jako bazy mrożonej herbaty. Jak ją przygotować? Wystarczy:

  • 1 litr gorącej wody (temperatura około 95 stopni C);
  • 3 łyżki suszu;
  • cytryna lub pomarańcza;
  • ewentualnie - miód do dosłodzenia napoju.

Napar należy zaparzyć dokładnie tak samo jak w przypadku herbaty podawanej na gorąco, dosłodzić, wkroić lub wycisnąć pół cytryny/ pomarańczę (w zależności od upodobań), a następnie ostudzić. Gdy napój będzie już chłodny, należy umieścić do w lodówce na minimum 4 godziny. Można podawać z kostkami lodu.

Herbata z czerwonokrzewu - od dziś także w Twojej diecie

Wymienione powyżej właściwości prozdrowotne oraz korzyści z picia naparu z czerwonokrzewu naprawdę pozwalają wierzyć, iż rooibos jest "herbatą życia". Regularne spożywanie tego typu napoju obniża ciśnienie, wpływa pozytywnie na układ krwionośny i chroni błonę śluzową żołądka i układu pokarmowego.

Herbata z czerwonokrzewu działa przeciwzapalnie oraz przeciwskurczowo. Chętnie z dobroczynnych właściwości herbaty rooibos korzystają szczególnie kobiety, gdyż napar:

  • łagodzi bóle menstruacyjne;
  • stymuluje pracę gruczołów mlecznych u kobiet karmiących;
  • zawiera przeciwutleniacze, zwalczające wolne rodniki i zapewniające młody wygląd;
  • ma niewiele kalorii, a jednocześnie przyśpiesza metabolizm i hamuje napady głodu.

A poza tymi wszystkimi zaletami, herbata z czerwonokrzewu ma delikatny, słodkawy smak, który smakuje wszystkim - także dzieciom.