Kawa Etiopia Sidamo
/ 100 g
KAWA ETIOPIA SIDAMO w kategorii Kawy. Zamów online i spróbuj!
Wysyłka do 3 dni roboczych, dostawa od 12,50 zł
- sprawdź koszty dostawyPochodzenie i Plantacja kawy Etiopia Sidamo: Obszar uprawny Sidamo znajduje się na południu kraju, na skraju wyżyn Etiopii. Tutaj, podobnie jak w innych regionach Etiopii, uprawia się kawę w małych strukturach. Innym dobrze znanym regionem kawowym w Etiopii jest Harar, jeden z najwyżej uprawianych obszarów na świecie. Etiopia - dawna Abisynia - uważana jest za kolebkę kawy, potomków najstarszych kawowców można było spotkać na wyżynach Etiopii. Dziś kraj jest najważniejszym eksporterem Arabiki w Afryce. Około 12 milionów jego mieszkańców utrzymuje się z uprawy kawy w większości małych gospodarstw.
Charakter i smak kawy Etiopia Sidamo: Charakter i smak etiopskiej kawy nie jest łatwy do opisania. Koneser kawy odkrywa imponującą różnorodność smaków „Marzenie o Afryce”. Jego wyraźnie korzennemu, mocnemu aromatowi towarzyszy ciężka, czekoladowa pełnia. Bardzo bogate body z lekko kwiatową nutą nadaje tej kawie wyraźne bogactwo.
- Skład: kawa Arabica 100%
- Kraj pochodzenia: Etiopia
- Region: Sidamo
- Gatunek: Arabika, Heirloom
- Zbiory: październik - grudzień
- Metoda pozyskiwania: na mokro
- Wysokość upraw: 1600 - 1900 m n.p.m.
- Profil palenia: średni
- Smak: cytrusowy, z delikatnym posmakiem czekolady Aromat: czekolada, cytrusy, limonka
- Body: delikatne
- Kwasowość: wyczuwalna