Zobacz, co musisz wiedzieć, wybierając młynek do kawy żarnowy!

message
No comments
star
Total Rating: 0

Odpowiednie przygotowanie i mielenie kawy są prawdziwą sztuką. Od stopnia zmielenia ziaren kawy zależy to, czy zostanie ona prawidłowo zaparzona, zachowując swój idealny smak oraz aromat. Pomimo, iż wiele osób decyduje się na zakup gotowych, zmielonych już ziaren kawy, samodzielne jej przygotowanie to wciąż rytuał, bez którego prawdziwi smakosze nie wyobrażają sobie przygotowania dobrej filiżanki tego napoju. W tym celu idealnie sprawdza się młynek do kawy żarnowy. Zobacz, co warto wiedzieć przed jego zakupem i dlaczego warto go wybrać.

Dlaczego warto posiadać młynek do kawy?

W poprzednim artykule: "Jak parzyć kawę? Najlepsze metody parzenia kawy w 1 miejscu!" wspomnieliśmy o tym, iż najlepszy smak kawy, uzyskać można wykorzystując świeżo mielone ziarna. Zwykle, przygotowanie odpowiedniej grubości ziaren, o właściwym stopniu rozdrobnienia, kojarzy się z czasochłonnym, wymagającym sporo wysiłku zajęciem. Jednak nic bardziej mylnego! Używając młynków do kawy zajmie to zaledwie kilka chwil, jednocześnie dając nie tylko wyjątkową świeżą kawę, ale również satysfakcję z jej przygotowania.

Do zmielenia ziaren kawy wystarczy zaledwie kilka minut - jest to czynność prosta i nieskomplikowana. A dzięki samodzielnemu jej przeprowadzeniu można w odpowiedni sposób przygotować ziarna kawy, tak aby ich grubość odpowiadała wybranej metodzie parzenia napoju. Warto pamiętać o tym, iż np.:

  • kawa do espresso powinna być drobno mielona;
  • z kolei w ekspresie przelewowym czy Chemexie powinno się używać grubo mielonych ziaren.

Świeżo zmielona kawa ma najwięcej wartości smakowych i zapachowych, dlatego warto posiadać własny młynek do kawy, który pomoże w jej odpowiednim przygotowaniu. Czy to oznacza, że przed każdorazowo przed przygotowaniem filiżanki tego napoju, trzeba zmielić odpowiednią jej ilość? Niekoniecznie. Kawę można zmielić z zapasem na 2-3 dni i przechowywać w suchym, szczelnie zamkniętym pojemniku. Dzięki temu nie starci ona swoich wartości i walorów smakowych.

Krótka historia mielenia kawy

Pierwsze młynki do kawy wywodzą się z Turcji, gdzie ich wynalezienie datuje się na przełom XIV I XV wieku. Prototypy kształtem przypominały podłużny cylinder a wykonywane były z mosiądzu.

W XVII wieku w Europie do mielenia kawy używano już moździerzy, przy pomocy których, rozdrabniano ziarna. Jednak nieustannie równolegle rozwijała się technika mielenia kawy w Turcji, gdzie powstawały już pierwsze młynki z rączką.

Dopiero w 1798 roku opatentowano pierwszy w historii młynek naścienny, który służył do mielenia dużych ilości ziaren w jednym czasie. Idealnie sprawdzał się w kawiarniach czy restauracjach. Z kolei pierwszy młynek do kawy żarnowy żeliwny datuje się na 1831 rok.

Różne rodzaje młynków do mielenia kawy

Warto wspomnieć, iż aż do 1897 roku, kiedy to wynaleziono młynek elektryczny, wszystkie wymienione urządzenia były napędzane siłą rąk. Współcześnie, coraz mniej osób korzysta z ręcznych młynków, choć można je jeszcze nabyć (i mają one także swój urok, o czym powiemy w dalszej części artykułu). Zastosowanie elektrycznego napędu w młynkach do kawy stanowiło moment przełomowy, który w dużej mierze wpłynął na dalszy ciąg historii tych urządzeń.

Kolejnym, przełomowym i historycznym momentem, który wiele zmienił w procesie przygotowania ziaren kawy było opatentowanie w 1916 roku - młynka ostrzowego - największego konkurenta żarnowych młynków.

Czym różnią się młynki ostrzowe i młynki żarnowe?

Obecnie na rynku dostępne są 2 typy młynków - ostrzowe i żarnowe. Różnica w tych dwu rodzajach urządzeń opiera się na typie mechanizmu odpowiedzialnego za rozdrabnianie ziaren kawy. Jednak finalny efekt ich pracy bywa bardzo zróżnicowany, a znawcy kawy zdecydowanie zalecają korzystanie z żarnowych młynków do kawy, stawiając je wysoko ponad wyposażonymi w ostrza odpowiednikami. Dlaczego? Wyjaśniamy poniżej.

Młynki do kawy żarnowe

Wyposażone są w żarna (ceramiczne lub stalowe)- płaskie lub stożkowe. Proces mielenia kawy w przypadku tych urządzeń polega na ścieraniu jej ziaren za pomocą żaren. Dzięki temu ogranicza się wytwarzanie tzw. kawowego pyłu. Jest to bardzo istotne, gdyż tego typu niewielki proszek, który może zatykać filtry zaparzaczy, a samej kawie nadawać gorzki i cierpki posmak.

Młynki żarnowe są proste w obsłudze i dobrze radzą sobie z osiągnięciem idealnego stopnia rozdrobnienia ziaren kawy: w zależności od potrzeb - bardziej drobnego lub grubszego.

Młynki do kawy ostrzowe

Urządzenia tego typu bywają również nazywane młynkami udarowymi oraz nożowymi. Ich działanie przypomina nieco działanie blendera, gdyż umieszczone w nich ziarna kawy zostają pocięte (nie zmielone jak w młynku żarnowym) na niewielkie kawałki.

Ostrzowy młynek do kawy

Niestety, ten sposób rozdrabniania ziaren nie należy do najlepszych. Kawałki często bywają pocięte nierównomiernie, co utrudnia ich zaparzenie (większe parzą się wolniej, mniejsze szybciej), natomiast w przypadku ponownego, lub kilkukrotnego, mielenia (w tym przypadku bardziej krojenia), wytwarzają się bardzo duże ilości kawowego pyłu. Jak nadmieniliśmy powyżej - nie jest on pożądanym efektem mielenia.

Jak widać, do mielenia kawy warto używać młynków żarnowych. Skąd jednak dostępność na rynku młynków drugiego typu - ostrzowych?

Istnieją dwa powody:

  • koszt zakupy młynka ostrzowego jest znacznie niższy niż cena, jaką trzeba zapłacić za młynek do kawy żarnowy;
  • a do konkurencyjnych cen dochodzi także druga przyczyna, jaką jest niska znajomość tematu. Wystarczy rozejrzeć się, ile osób z Twojego otoczenia nie ma pojęcia oraz wiedzy na temat prawidłowego mielenia oraz parzenia kawy. Wielu osobom wydaje się, iż kawowy pyłek powstały w młynkach ostrzowych to idealny stopień rozdrobnienia kawy, a gorzki posmak kawy, to nie efekt nieprawidłowego parzenia, tylko wina ziaren kawy.

Jeśli jednak, jesteś prawdziwym kawoszem, który chce cieszyć się idealnym smakiem i aromatem wydobytym ze świeżo zmielonych ziaren - zainwestuj lepiej w żarnowy młynek do kawy.

Który młynek żarnowy wybrać?

Gdy już podejmiesz decyzję o zakupie młynka do kawy żarnowego, musisz podjąć decyzję jaki typ urządzenia chcesz wybrać. W wersji elektrycznej, na rynku dostępne są dwa najbardziej popularne modele:

  • młynek stalowy,
  • młynek ceramiczny.

Poniżej zobaczysz, czym różnią się od siebie i co je charakteryzuje.

Młynki stalowe

Cechuje je długa żywotność i większa wytrzymałość. Przeciwnicy tych urządzeń twierdzą jednak, iż ich praca bywa dość uciążliwa, ze względu na hałas, jaki emitują. Warto, jednak zaznaczyć, iż dźwięk, jaki wydają nowsze modele młynków tego typu, jest raczej cichy i niewiele różni się od stopnia głośności młynków ceramicznych.

Stal nierdzewna, zastosowana do produkcji stalowych młynków sprawia, że są odporne na uszkodzenia. Moc tych urządzeń jest duża, a żarna ostre, dzięki czemu z łatwością radzą sobie z mieleniem ziaren kawy, nie zmieniając w trakcie procesu ich smaku czy aromatu.

 Młynek stalowy z kawą ziarnistą

Młynki ceramiczne

Z kolei, młynki ceramiczne są nieco mniej trwałe i wytrzymałe niż stalowe. Mają także nieco mniejszą moc i podczas mielenia częściej dochodzi w nich do wytworzenia się niechcianego pyłu kawowego.

Warto jednak zaznaczyć, iż ich praca jest cicha i mało uciążliwa, dlatego mimo tego, że cechuje je krótsza żywotność, są chętnie wybierane.

Na co zwracać uwagę kupując młynek do kawy żarnowy?

Przy zakupie młynka do kawy żarnowego ważne jest wiele kwestii i parametrów, które postaramy się omówić pokrótce poniżej. Dotyczą one głównie elektrycznych młynków do kawy.

Rodzaj żaren

Jak wspomniano już wcześniej, młynki żarnowe mogą być wyposażone w żarna stożkowe lub płaskie.

Tańsze młynki do kawy posiadają żarna stożkowe, które są mniejsze i stosunkowo bardzo łatwe w montażu. Nie są jednak tak dokładne czy precyzyjne w trakcie procesu rozdrabniania i mielenia kawy.

Młynki wyposażone w płaskie żarna zapewniają lepszy stopień rozdrobnienia kawy i drobiny o bardzo podobnej wielkości - co jest bardzo istotne podczas parzenia kawy. Urządzenia tego typu są jednak zwykle droższe. A stosuje się w profesjonalnych kawiarniach, gdzie bariści dbają o każdy najdrobniejszy element procesu przygotowania kawy, przygotowując kilkadziesiąt czy nawet kilkaset filiżanek tego napoju tygodniowo.

Średnica żaren

Jednym z bardziej istotnych aspektów jest odpowiednia średnica żaren. Oczywiście, im jest ona większa, tym lepiej. Dlaczego? Średnica żaren ma bezpośredni wpływ na:

  • szybkość mielenia ziaren;
  • jakość mielenia;
  • ilość wytwarzanego pyłu kawowego.

Równie ważne jest, aby żarna były odpowiednio ostre.

Na szczęście, nie trzeba martwić się na zapas - nawet przy codziennym przygotowaniu kawy i mieleniu ziaren, ostrza żaren z powodzeniem mogą być wykorzystywane przez nawet kilka lat. A potem - wystarczy wymienić je na nowe i dalej używać młynka.

 Kawa ziarnista oraz mielona

Moc

Odpowiednia moc urządzenia odpowiada za to, czy młynek do kawy żarnowy poradzi sobie bez problemu z mieleniem ziaren kawy i nie będzie się przy tym nagrzewał. Przyjmuje się, że minimalna wystarczająca moc, jaką powinno posiadać tego typu urządzenia to 150 W. Natomiast większa moc zapewni jeszcze lepsze efekty.

Wydajność

Wydajność młynków żarnowych prezentowana jest poprzez podanie wartości - ile gram ziaren kawy urządzenie może zmielić w ciągu minuty. Jest to bardzo wygodne przedstawienie, które pozwala w łatwy sposób zobrazować sobie wydajność sprzętu.

W niektórych młynkach do kawy zamiast parametru wydajności podaje się szybkość mielenia.

Dodatkowe funkcje

W czasach, kiedy każdy lubi ułatwiać sobie życie i sprawiać, by wykonywanie zwykłych czynności stało się bardziej efektywne, a mniej męczące, warto zwrócić także uwagę na dodatkowe funkcje, jakie oferują producenci młynków do kawy. Mogą to być m.in:

  • licznik kaw;
  • programator czasu mielenia;
  • regulacja stopnia zmielenia ziaren.

Innym ważnym parametrem, poza rodzajem żaren, mocą i wydajnością jest z pewnością cena, która w wielu przypadkach ma decydujące znaczenie dla decyzji zakupowej.

Ile kosztuje żarnowy młynek do kawy?

Koszt zakupu żarnowego młynka to nie tylko kwestia jego parametrów, ale również marki, czy ilości kawy jaką jest w stanie zmielić jednorazowo - bardziej wydajne i droższe są młynki stosowane w kawiarniach czy restauracjach, niż te używane w domu do zmielenia pojedynczych porcji ziaren kawy.

Ceny młynków żarnowych wahają się od 200 zł za niewielkie urządzenia do użytku domowego; do nawet 3 000 złotych za profesjonalne urządzenie, o płaskich żarnach wykorzystywane do mielenia nawet do 20 kg ziaren kawy na godzinę.

Dla porównania - młynek nożowy można kupić już za około 50-60 zł. Jednak dla prawdziwych smakoszy, którzy wiedzą, że smak i aromat kawy zależy w dużej mierze od stopnia rozdrobnienia jej ziaren, nie będzie to najlepszy wybór. I lepszym rozwiązaniem będzie zainwestować nieco więcej w bardziej profesjonalny młynek żarnowy, który zresztą posłużyć może przez wiele lat.

Młynki ręczne jako alternatywne rozwiązanie

 Młynki ręczne jako tanie rozwiązanie

Młynki elektryczne to nie ostateczne rozwiązanie dla osób, które pragną cieszyć się świeżo mieloną kawą na co dzień. Istnieją przecież jeszcze bardziej tradycyjne - młynki ręczne. Ich zdecydowanym atutem jest niska cena. Do tego:

  • mają niewielkie rozmiary,
  • łatwo je przechowywać, nie zajmują wiele miejsca
  • ich budowa sprawia, że rzadko ulegają awariom,
  • są łatwe w użyciu i obsłudze.

Dodatkową zaletą jest fakt, iż nie pobierają prądu, zatem nawet ich codzienne użycie jest tańsze. Do odpowiedniego przygotowania ziaren kawy za ich pomocą nie trzeba użycia dużej siły fizycznej. A dla wielu osób użycie ręcznego młynka do zmielenia kawy, samo w sobie, stanowi przyjemny rytuał, który pozwala nacieszyć się pięknym aromatem kawy. Wolne obroty w ręcznym urządzeniu sprawiają, że nie wytwarza się ciepło, które mogłoby zaszkodzić smakowi kawy. Zatem, ręczny młynek jest idealnym urządzeniem dla osób, które mają czas i lubią celebrować chwile przygotowania ulubionego napoju.

Jedynym minusem jest fakt, iż ręczny młynek nie jest w stanie zmielić kawy tak, aby stopień rozdrobnienia ziaren nadawał się do przygotowania np. espresso. Tego typu urządzenie nadaje się raczej do gruboziarnistych kaw.

Żarnowy młynek do kawy - aby wydobyć z niej to, co najlepsze

Nie musisz być profesjonalnym baristą, aby w domu cieszyć się smakiem aromatycznej parzonej kawy. Aby odpowiednio przygotować ziarna do sporządzenia napoju, warto wybierać kawy ziarniste i mielić je w domu. Idealnym urządzeniem do tego jest młynek do kawy żarnowy, który pozwala na uzyskanie właściwego stopnia rozdrobnienia ziaren.

Żarnowe młynki elektryczne gwarantują odpowiednie przygotowanie ziaren, do każdego rodzaju kawy, bez wytwarzania się nadającego goryczy kawie - pyłu kawowego. Warto zainwestować w tego typu młynek i nie martwić się, że w trakcie mielenia kawa straci swoje niepowtarzalne wartości.