Jak parzyć yerbe? Sprawdź nasz poradnik dla początkujących!

message
No comments
star
Total Rating: 0

Tajemniczo brzmiąca yerba to coraz częściej wybierany napój. Jej sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu oraz w niezwykłych właściwościach, jakie posiada. Jeśli nie próbowałaś jeszcze yerba mate, być może to odpowiedni moment, by sprawdzić jak ją parzyć i dowiedzieć się, czy może ona zastąpić tradycyjną poranną kawę lub herbatę.

Czym jest yerba i dlaczego warto ją pić?

Yerba mate to określenie napoju powstałego z suszonych liści oraz łodyg ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to roślina, która naturalnie rośnie i jest uprawiana w Ameryce Południowej (głównie w Paragwaju, Argentynie czy Brazylii). Każda odmiana yerby smakuje nieco inaczej, jednak tym, co je łączy są: podobny sposób przyrządzania oraz właściwości.

Jakie są korzyści picia yerba mate? Otóż bardzo pozytywne! Przede wszystkim yerba ma działanie pobudzające (dzięki dużej ilości zawartej w niej kofeiny). Jednak inaczej niż w przypadku tradycyjnej kawy, yerba nie dostarcza nagłego przypływu (a później gwałtownego spadku) energii i ciśnienia, a jej działanie jest bardziej jednostajne i równomierne.

Ale to nie wszystko! Yerba mate to również nieocenione źródło witamin i minerałów, takich jak choćby:

  • witamina A
  • witaminy z grupy B
  • witamina C
  • magnez
  • potas
  • fosfor.

Dzięki temu popularna yerba to istna bomba witaminowa i odżywcza.


Dodatkowo, odpowiednio zaparzony susz yerba mate ma również właściwości odchudzające. Picie naparu przyśpiesza metabolizm, ogranicza wchłanianie się tłuszczu a także wywołuje uczucie sytości na długi czas. Popijana przez cały dzień skutecznie ogranicza chęć sięgnięcia po słodycze czy innego rodzaju przekąski. A jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jakie herbaty i zioła na odchudzanie są najlepszych rozwiązaniem, przeczytasz o tym w poprzednim wpisie na naszym blogu.

Akcesoria i naczynia do yerby

akcesoria do parzenia yerby

Tym, co charakterystyczne dla parzenia yerba mate są specyficzne akcesoria wykorzystywane w procesie. Zanim przejdziemy do sedna - czyli samego sposobu zaparzania, należy wiedzieć jakie naczynia będą nam potrzebne.

Wśród akcesoriów do yerby, które musisz poznać jako początkujący adept/adeptka parzenia yerby są:

  • tykwa - określenie na naczynie do zaparzania yerby, kształtem podobne nieco do pozbawionego uszu kubka, przypominającego zwężającą się do góry gruszkę, tykwy mogą być wykonane z metalu, drewna lub ceramiczne;
  • bombilla - jest to specjalna rurka do picia yerba mate. W celu oddzielenia naparu od suszu (i pozostawienia tego drugiego w naczyniu) została wyposażona w filtr. Na rynku dostępne są bombille z bambusa, stali nierdzewnej, a nawet ze srebra.
  • yerbomos - choć nie należy od do podstawowego wyposażenia koniecznego dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę parzenia yerba mate, to jednak warto wiedzieć o jego istnieniu. Yerbomos to rodzaj termosu na yerbe, który pozwala zapewnić jej wysoką temperaturę przez wiele godzin.


Jeśli chodzi o inne przydatne naczynia to najczęściej w odniesieniu do yerby można się spotkać również z terminami takimi jak:

  • matero - czyli ceramiczne naczynie, z którego także można pić yerbe,
  • guampa - tradycyjne naczynie powleczone skórą i dekorowane, przeznaczone przede wszystkim do spożywania mate na zimno,
  • termometr do yerby - umożliwia w szybki i precyzyjny sposób sprawdzenie temperatury naparu,
  • nabierka do suszu - ułatwia odmierzyć odpowiednią ilość suszu i bezpiecznie umieścić ją w naczyniu.

Oczywiście, jeśli chcesz przekonać się, czy yerba mate to w ogóle napój dla Ciebie, nie musisz od razu inwestować we wszystkie gadżety do odmierzania porcji suszu i tradycyjnego parzenia - spróbować możesz nawet w zwykłym kubku.

Jak parzyć yerba mate - krok po kroku

jak parzyć yerba mate - krok po kroku

Parzenie yerba mate nie należy wcale do najtrudniejszych zajęć, ważne są w tym przypadku jednak najdrobniejsze szczegóły, które mają wpływają na kwestie smaku i aromatu naparu. Poniżej, przedstawimy Ci krok po kroku, jak przygotować yerba mate:

  • Odważ odpowiednią ilość suszu - powinno to być ok 30 g produktu (8-10 łyżeczek).
  • Odmierzoną porcję suszu wsyp do tykwy lub innego naczynia.
  • Przechyl naczynie pod kątem 45 stopni w jedną stronę, tak aby susz przesypał się w jedno miejsce, a w wolnej przestrzeni można było umieścić bombille.
  • Zalewaj wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza, w taki sposób aby część suszu pozostała sucha i wypłynęła na wierzch naczynia.
  • Następnie odczekaj 3-5 minut aż yerba się zaparzy.


Należy pamiętać, iż yerba ma charakterystyczny smak oraz zapach, do którego trzeba czasem przywyknąć i "się przekonać". Jeśli uważasz, że Twój napar był za mocny, następnym razem zmniejsz ilość suszu lub zalej go wodą o temperaturze 40-50 stopni.

Co istotne, po wypiciu naparu, tykwa może zostać ponownie zalana, co oznacza, iż jedna porcja suszu z ostrokrzewu może wystarczyć na cały dzień.

Inne sposoby jak pić yerbe

Przygotowanie yerba mate na ciepło to najczęściej wybierana metoda sporządzania tego naparu. Ale nie jedyna! Yerbe można zalewać także zimną wodą i wtedy nosi ona nazwę terere. Jest to popularny napój gaszący pragnienie w upalne dni szczególnie w Paragwaju.

Yerbe na zimno (terere) przygotowuje się w podobny sposób, co na ciepło, z tą różnicą iż porcję suszu należy zalać bardzo zimną wodą (najlepiej z kostkami lodu). A po samym zalaniu (ze względu na to, że temperatura wody jest niska) konieczne jest odczekanie dłuższej chwili, aby napój był gotowy.

dodatki do yerby

A bez względu na to, czy wolisz parzenie yerba mate na ciepło czy zalewanie na zimno, istnieje jeszcze jeden sposób, by nieco odmienić i uatrakcyjnić jego smak - a można to osiągnąć przez dodatki.

Co można dodać do naparu, by uatrakcyjnić jego smak? Może to być:

  • plasterek cytryny,
  • jagody goji,
  • suszona żurawina,
  • a żeby wzmocnić efekt odchudzania i pobudzenia - guarana.


Do terere, przygotowanego na zimno, możesz dodać także odrobinę soku owocowego lub słodkiego syropu.

Najczęściej zadawane pytania

Przedstawiliśmy już jak parzyć yerba mate krok po kroku, a poniżej odpowiemy na najczęściej pojawiające się wątpliwości dotyczące zarówno przygotowania, jak i spożywania naparu z ostrokrzewu paragwajskiego.

Jak parzyć yerba mate w kubku?

Tak jak już zaznaczyliśmy, yerbe można zaparzyć również w zwykłym kubku. Jak to zrobić? Podobnie jak w przypadku, gdy korzysta się z tykwy. Po nasypaniu odpowiedniej ilości suszu, należy przechylić kubek, umieścić w nim bombille a następnie zalać susz wodą. Czas parzenia wynosi również 4-5 minut.

Jak pić yerba mate bez bombilli?

Co w przypadku początkujących, którzy nie posiadają bombilli? Czy bez niej można przygotować napar? Zdecydowanie tak! Wystarczy do zaparzenia yerby w tym przypadku wykorzystać tradycyjny zaparzacz do herbaty lub (jeśli go nie posiadamy) zaparzyć yerbe w kubku/naczyniu a przed wypiciem - całość przelać przez sitko o drobnych oczkach.

zalewanie yerba mate

Ile razy zalewać yerba mate?

Yerbe można zalewać nawet 4-5 razy. Ważne, aby za każdym razem pilnować odpowiedniej temperatury wody, która nie można przekroczyć 80 stopni.

Jak suszyć tykwę yerba?

Prawidłowe suszenie tykwy (szczególnie tej wykonanej z naturalnych materiałów) jest bardzo istotne. Przede wszystkim, w celu oczyszczenia naczynka, należy pozbyć się z jego wnętrza resztek zużytego suszu (fusów) oraz dokładnie je opłukać. Nie należy wykorzystywać żadnych środków chemicznych do mycia tykwy.

W celu wysuszenia, tykwa powinna być postawiona do góry dnem.

Czy dzieci mogą pić yerba mate?

Ze względu na wysoką zawartość kofeiny, nie zaleca się podawania yerby dzieciom. Natomiast jeśli chodzi o nastolatków - 1 kubek yerby z pewnością nie będzie dla nich szkodliwy, np. podczas nauki do egzaminów czy jako alternatywa kubka kawy.

Yerba - źródło zdrowej energii

ostrokrzew paragwajski

Jeśli stawiasz właśnie swoje pierwsze kroki z yerbą, pamiętaj, iż to co najważniejsze - czyli smak, w decydującej mierze nie zależy od naczynia czy dodatkowych akcesoriów, jaki posiadasz, ale od prawidłowego sposobu parzenia naparu oraz wysokiej jakości suszu.
A jeśli smak yerby nie przypadnie Ci do gustu, zawsze możesz spróbować pobudzającej herbaty z czerwonokrzewu lub sprawdzić jakie są najbardziej popularne metody parzenia kawy.