Ocet balsamiczny do czego? Sprawdź przepisy #mniam!

message
No comments
star
Total Rating: 0

Co to takiego oryginalny ocet balsamiczny?

Oryginalny ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu gronowego, poddanego długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach z różnych gatunków drewna. Każdy gatunek nadaje octowi różnych właściwości począwszy od smaku po działania antyseptyczne. Dzięki dopracowanej sztuce procesu powstania octu balsamicznego, produkt ten zawiera wartości zdrowotne, a przede wszystkim ma niepowtarzalny smak i aromat. Sami Włosi tuż po odkryciu octu balsamicznego poznali jego zalety, które dobrze wpływały na zdrowie. Nie bez powodu oryginalny, certyfikowany balsamico tradizionale di modena jest znanym i uwielbianym w każdym miejscu na ziemi.

Ocet balsamiczny wykazuje się walorami smakowymi ale również prozdrowotnymi i zdrowotnymi właściwościami. na początku ocet balsamiczny był stosowany jako lekarstwo na wiele chorób. Osoby chcące wspomóc swój organizm zapobiegając chorobom często sięgają po ocet balsamiczny, ponieważ wspomaga on trawienie i niweluje zły cholesterol. Wykazuje on bowiem działania antybakteryjne, zapobiega również miażdżycy. Sprawdza się podczas, gdy występują dolegliwości żołądkowe i układu krążenia.

Tradycyjny ocet balsamiczny do czego?

Jak zrobić ocet balsamiczny - porady od sklepu coteca

Ocet może wzbogacić smak potrawy, nadając im wykwintnego smaku, dzięki swojemu połączeniu słodyczy z kwasowością. W ciągu całego okresu dojrzewania ocet zdobywa kolejno głębie smakową.

W kuchni włoskiej ocet balsamiczny doskonale nadaje się do gotowania wielu potraw, czerwonego mięsa, sałatek, degustacji serów a nawet deserów owocowych oraz lodów waniliowych w postaci sosu. Dania z octem balsamicznym mają wyjątkowo bogaty zapach. W kuchni ocet balsamiczny, powstały z zagęszczonego moszczu winogronowego charakteryzuje się nie tylko tym, że jest smaczny to także ma właściwości prozdrowotne. Dlatego warto poeksperymentować z octami balsamicznymi w codziennych potrawach.

Zaskakujące wykorzystanie octu balsamicznego

Niewiele osób wie, iż różnego rodzaju octy i kremy balsamiczne nadają się do potraw słonych jak i słodkich. Zadziwiająco poprawiają smak sałatek, zup a nawet lodów waniliowych! Ocet balsamiczny posiada wykwintne posmaki słodyczy jak i kwasowości, dzięki czemu możemy dopasować go do wielu składników w kuchni przy codziennych posiłkach. Nie jest trudny w użyciu, ponieważ bardzo łatwo miesza się w postaci dressingów, marynat i polewy. Dobry ocet balsamiczny jest gęsty, co jest ogromnym plusem przy dressingach.

Wyszukane przepisy na bazie octów balsamicznych COTECA

Przygotowaliśmy dla was zbiór przepisów z wykorzystaniem octów z oferty naszego sklepu Coteca. 

LEMONIADA z MANGO

Kto kocha mango, niech pierwszy spróbuje naszego wypróbowanego przepisy na lemoniadę mango. Cudowna słodycz świeżych owoców mango połączona z odświerzającą nutą pomarańczy idealnie sprawi się w upalny dzień.

Składniki:

  • 200ml wody,
  • 120g cukru,
  • 3 szt pomarańczy,
  • 1 szt mango,
  • 1,5l zimnej wody gazowanej,
  • 100ml Kremu Owocowego Mango(ocet balsamiczny).

 Sposób przygotowania:

Rozpoczynamy od podgrzanie małej ilości wody z cukrem ,aż do momentu rozpuszczenia cukru. Po rozpuszczeniu dolewamy pozostałość wody i mieszamy. W międzyczasie wyciskamy pomarańcze i kroimy mango na kawałki. Miksujemy owoce w blenderze. Na finiszu dodajemy Krem Balsamiczny z Mango, porządnie mieszamy. Gotowy roztwór schładzamy w lodówce, a przed podaniem zalewamy wodą gazowaną.

WINOGRONOWY DESER WARSTWOWY

Zaskakujące połączenie kremu balsamicznego mango z winogronami i miodem, czy to możliwe? Tak i to z cudownym rezultatem. Przed wami winogronowy deser warstwowy. Banalny przepis na niebanalny deser.

Składniki:

  • 200g winogron- przekrojonych w pół,
  • 75g bitej śmietany,
  • 150g jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 90g herbatników lub ciasteczek owsianych,
  • 2 łyżki Kremu Owocowego Mango (ocet balsamiczny).

 Sposób przygotowania:

Mieszamy jogurt z miodem, w osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywną piankę i następnie łączymy z jogurtem. Kolejno rozkruszamy herbatniki wałkiem do momentu rozkruszenia całości. Przygotowujemy szklanki i układając warstwy herbatników i masy śmietanowej tworzymy małe dzieło sztuki, każdą warstwę ciasteczek polewamy małą ilością kremu balsamicznego dla równowagi smaku. Gotowe deserki wstawiamy na 30 minut do lodówki do połączenia się warstw.

DRESSING MALINOWY

Dobry dressing jest podstawą każdej sałatki. Naszą propozycją jest świeży, delikatnie słodki i kwaskowaty dressing malinowy na bazie octu malinowego.

Składniki:

  • 3 łyżki Octu Balsamicznego Malinowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru trzcinowego,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Mieszamy razem wszystkie składniki gotowe. Idealnie sprawdza się w sałatkach na bazie zielonej sałaty.

SAŁATKA ZE ŚWIEŻYMI FIGAMI I RUKOLĄ:

ocet balsamiczny - ocet winegret do sałatek

Szukasz sałatki na letni wieczór? Spróbuj naszej sałatki ze świeżych owoców figi z rukolą polaną cudownym kremem balsamicznym z fig i daktyli

Składniki:

  • rukola,
  • 2 świeże figi,
  • 1/4 wnętrza granatu,
  • garść borówek,
  • 3 łyżki kremu z fig i daktyli z octem balsamicznym,
  • opcjonalnie ser Gorgonzola.

Sposób przygotowania:

Rukolę myjemy, osuszamy, owoce myjemy, kroimy. Ser siekamy na malusieńkie kawałeczki. Wszystko łączymy i polewamy kremem balsamicznym z fig i daktyli z octem balsamicznym do smaku.

SOS WINEGRET

Chyba każdy spotkał sie z sosem vinegret podczas swoich podbojów w kuchni. Ale czy próbowaliście ciekawszej wersji z maliną i pomarańcza? Ta niebanalna kompozycja zachwyci nawet najbardziej wybrednego smakosza.

Skladniki:

  • ocet balsamiczny malinowy-2 łyżeczki,
  • olej z orzecha włoskiego- 1 łyżka,
  • musztarda pomarańczowa- 1 łyżka.

Sposób przygotowania:

Łączymy ze sobą wszystkie składniki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe ;) Tak przygotowany sos polewamy ulubione sałatki lub warzywa.

LETNIA SAŁATKA Z SEREM MANCHEGO

Lato to idealny czas na sałatki, każdy to wie. Co powiecie na naszą propozycję? Malina, figa, ser, to nie może się nie udać!

Składniki

Na sałatkę: 

  • 250g mixu sałat,
  • 75g sera Manchego,
  • 75g świeżych malin,
  • 1 świeża figa.

Na dressing: 

  • 50g mrożonych malin,
  • 1 łyżki Kremu Balsamicznego na bazie Fig & Daktyli,
  • 1 łyżka Musztardy Figowej,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka oliwy.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie dressingu rozpoczynamy od zmiksowania mrożonych malin i przecedzenie ich przez sitko. Kolejno dodajemy do nich krem balsamiczny, musztardę, miód i kapkę oliwy. Sałatę myjemy i układamy. Figi myjemy, kroimy na półksiężyce i karmelizujemy na miodzie. Ser drobniutko kroimy. Wszystkie składniki mieszamy, polewamy dressingiem i smakujemy.

DRESSING MANGO

Dobrycg dressingów nigdy nie za dużo.A z połączeniem naszych kremów balsamicznych? BOMBA smakowa.

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek Sitia-Kreta,
  • 5 łyżek mleka kokosowego,
  • 40 ml Kremu Owocowego Mango,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • sól/pieprz.

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki mieszamy w mikserze. Gotowe ;)

BURRATA Z GRILLOWANYMI WINOGRONAMI I JAGODOWYM WINEGRETEM

Włosi są twórcami niezliczonej ilości doskonałych serów. Jednym z nich jest buratta-kremowy, aksamitny ser. Mylnie mylona z mozzarelą, różni je diametralnie środek, z burraty wypływa kawałki sera wymieszane w śmietanowym kremie. Palce lizać!

Składniki:

  • 2 łyżki Kremu Balsamicznego na bazie Czarnej Jagody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (np. oliwa Sitia-Kreta),
  • 1 ząbek czosnku, roztarty,
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 kulka Buratty(lub Mozzarelli),
  • 100 g czerwonych winogron bez pestek.
  • opcjonalnie: bazylia

Sposób przygotowania:

Winogrona myjemy, suszymy, wkładamy do misy. Wszystkie pozostałe składniki mieszamy razem oprócz sera i odstawiamy na minimum godzinę. Winogrona ponadziewajmy na szpadki - po 5 na każdej. Rozgrzewamy patelnię grillową. Na gorącej patelni układamy owocowe szaszłyki i grillujemy 2-3 minuty, co chwile obracając. Ser kroimy na pół, układamy na dwóch talerzach, obok układamy szaszłyki. Wszystko polewamy gotowym dressingiem z lodówki. Dekorujemy bazylią.

CARPACCIO TRUSKAWKOWE

Carpaccio- znany włoski przysmak z surowego mięsa doczekał się wersji buraczanej ale czy testowaliście wersji z truskawki? Jeśli nie to koniecznie biegnijcie po dobrej jakości truskawki i twórzcie z nami cuda.

Składniki:

  • 8 truskawek,
  • 5 liści świeżej mięty,
  • Oliwa z Oliwek z Trawą Cytrynową,
  • Krem owocowy z Mango,
  • kolorowy pieprz w młynku,
  • biała czekolada.

Sposób przygotowania:

Myjemy truskawki, usuwamy szypułki kroimy w cienkie plastry, układamy na talerzu. Posypujemy pieprzem, solą, skraplamy delikatnie oliwą oraz kremem balsamicznym z mango. Ostatnim składnikiem jest biała czekolada, którą ścieramy na tarce i posypujemy talerzyk. Kwasowość octu balsamicznego w połączeniu z białą czekoladę zdziała cuda na nasze kupki smakowe.

MROŻONY JOGURT Z MANGO

Składniki:

Na jogurt mrożony:

  • 400g jogurtu greckiego,
  • 60g cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 białka jaj.

Na nadzienie mango:

  • 0,5 mango,
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego,
  • 25g cukru pudru,
  • 2 łyżki Kremu Owocowego Mango,
  • szklanka wyciśniętego soku z 1/4 cytryny,
  • świeża mięta.

Sposób przygotowania:

Mieszamy dokładnie jogurt z cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę i mieszamy z jogurtem. Gotową masę zamrażamy w zamrażarce regularni mieszając lub w specjalnej maszynie do lodów zgodnie z instrukcją.

Tworzenie polewy rozpoczynamy od obrania mango, usuwając z niego rdzeń i krojąc go w drobną kostkę. Mieszamy Krem owocowy mango, sok z cytryny, cukier waniliowy, cukier puder i posiekaną mięte. Wszystko wraz z mango dokładnie mieszamy i polewamy zmrożoną masę jogurtową.

DOMOWY KETCHUP

Domowy ketchup to ekspresowy a zarazem najlepszy na świecie dodatek. Świeże pomidory wraz z octem balsamicznym i przyprawami to niebo podniebienia.

Składniki:

  • 1/3 szklanki octu jabłkowego,
  • 3-4 szt. goździków w całości,
  • 5-6 szt. ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka nasion kolendry,
  • 1 szt. laski cynamonu,
  • 1 kg pomidorów bez skórki,
  • 1 szt. cebuli,
  • 1-2 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka soli,
  • 30 g cukru trzcinowego.

Sposób przygotowania:

Rozpoczynamy od zagotowania octu wraz z przyprawami, następnie ostudzamy. W osobnym garnku łączymy pokrojoną cebulę, czosnek i pomidory. Dusimy całość pod przykryciem przez godzinę. Po upływie tego czasu przelewamy mieszaninę z octem przez sitko do garnka. Dodajemy cukier, sól i gotujemy pod przykryciem przez następne pół godziny. Po tym czasie blęndujemy całość na gładką masę, przelewamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki na całą noc. Gotowy ketchup należy spożyć do tygodnia.

Rada od nas: Jeśli ketchup chcesz zapasteryzować ketchup, to okres przydatności wydłuża się do paru miesięcy.

Zobacz top produkty ze sklepu COTECA w kategorii krem i ocet balsamiczny:

Jak zrobić ocet balsamiczny - sklep coteca