Octy balsamiczne

Ocet balsamiczny z Modeny i nie tylko! Nalewanie octu w sklepie COTECA.

Ocet balsamiczny sklep

Ocet balsamiczny to ocet powstający z zagęszczonego moszczu gronowego poddanego długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach z różnych gatunków drewna (dąb, jesion, kasztan, czereśnia czy akacja).

Na 1 litr octu zużywa się aż 145 kg winogron. Ocet balsamiczny powinien leżakować od 12 do nawet 25 lat. Nic dziwnego, że nazywany jest on często "czarnym złotem".

Najstarszy, produkowany do dziś w ten sam sposób tradycyjny ocet balsamiczny to zastrzeżona nazwa dla octu pochodzącego z regionu Reggio Emilia.

Zastosowanie octu balsamicznego

Zastosowań octu balsamicznego jest naprawdę dużo.

Ocet potrafi już kilkoma kropkami wzbogacić smak potraw w kuchni nadając im wykwintny smak dzięki połączeniu słodyczy z kwasowością. Idealny sprawdza się podczas gotowania wielu dań, sałatek, warzyw, serów (np. ser parmezan, mozzarella), a nawet deserów z owocami, jak i lodów waniliowych w postaci sosów.

Potrawy w occie balsamicznym zyskują niezwykle bogaty zapach. Ocet balsamiczny charakteryzuje nie tylko fakt, że jest smaczny jak i posiada zdrowe właściwości. Dlatego warto eksperymentować w kuchni z octem balsamicznym.

Zdrowotne właściwości octu balsamicznego

Ocet balsamiczny:

  • wspomaga trawienie, wspomaga pracę jelit,
  • posiada właściwości hamujące rozwój szkodliwych bakterii, pleśni i grzybów,
  • ma działanie obniżające stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi, co ma znaczenie w profilaktyce miażdżycy,
  • moszcz gronowy obfituje w minerały, takie jak fosfor, magnez i potas,
  • zawiera antyoksydanty, które działają przeciwnowotworowo,
  • usuwa z organizmu toksyny,
  • oryginalny ocet balsamiczny obniża poziom glukozy we krwi i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę.

Tradycyjny ocet balsamiczny jaki znajdziesz w COTECA cechuje się wysoką jakością oraz brakiem konserwantów.

Nasze octy balsamiczne wyróżniają się przede wszystkim wysoką jakością, głębokim aromatem oraz tym, iż każdy ocet posiada prosty oraz naturalny skład.

Różnice między octem balsamicznym z Modeny klasycznym, a Bianco Original

Ocet balsamiczny z Modeny

To prawie czarna sos, posiada gęstą konsystencję i i słodko-kwaśnym smak. Ten ocet winny jest wytwarzany z zagęszczonego moszczu winogronowego z czerwonej odmiany Lambrusco. Konsystencją przypomina syrop.

Ocet balsamiczny Bianco Original

Powstaje z białej odmiany winogron Trebbiano. W odróżnieniu do powyższego to biały ocet leżakuje tylko w beczkach dębowych, dzięki czemu zachowuje typowy słomkowy kolor i nie zmienia koloru potraw.

Nie jest już tak gęsty jak swój poprzednik ale nadal idealnie nadaje się do przysmaku do sałatek, surowych i gotowanych warzyw, sosów, ryb i owoców morza, produktów z drobiu, serów (np. ser mozzarella).

Jak złożyć zamówienie w COTECA?

Zamówienie w naszym sklepie złożysz w kilka minut. Wybierając poszczególny produkt - krem balsamiczny, wybierz pojemność, a następnie opakowanie.

W naszym sklepie online możesz wybrać ocet balsamiczny w 100 ml butelkach.

Zainteresować Cię mogą nasze urocze butelki ozdobne, które świetnie prezentować się będą z ulubionym octem balsamicznym!

Zobacz też nasze niebanalne smaki kremów balsamicznych, a także przetworów.