Kawa papua new gwinea
Kawa papua new gwinea

Kawa papua new gwinea

14,00 zł

/ 100 g

Brutto

KAWA PAPUA NEW GWINEA w kategorii Kawa Arabica 100%.  Zamów online i spróbuj!


Możliwość zapakowania w opakowanie ozdobne - zobacz szczegóły

Wysyłka do 3 dni roboczych, dostawa od 12,50 zł

- sprawdź koszty dostawy
Zamów za 200zł i zyskaj darmową przesyłkę Inpost Paczkomaty!
Wybierz pojemność i rodzaj butelki:
Kawa ziarnista lub mielona:
Ilość

Większość kawy na Papua Nowa Gwinea jest produkowana przez małe wioski oraz farmy. Typowy ogród kawowy składa się od 20 do 600 krzewów i drzew. Plantatorzy nie używają pestycydów, a jako nawóz stosują ścięte gałęzie i liście kawowca. Większe plantacje grupują mniejszych producentów co zapewnia pracę lokalnej ludności. Plantacja Sigiri położona w dolinie Wahgi w Western Highlands, powstała w latach 50-tych ubiegłego stulenia. Od ponad 20 lat, ziarna pochodzące z tej plantacji znajdują się w światowej czołówce kaw gourmet.

Kluczem do sukcesu jest wysoka standaryzacja procesu nasadzeń, uprawy i późniejszej obróbki. Owoce kawowca są zbierane ręcznie oraz sprawdzane pod względem jednolitości, co gwarantuje odpowiedni balans cukrów i innych związków występujących w owocu i ziarnie. Następnie wybrane owoce są rozłupywane i myte tego samego dnia.

Sekret smaku arabiki z plantacji Sigiri, kryje się w procesie mycia zielonych ziaren, polegającym na pozostawieniu ich w kąpieli wodnej na 24 godziny. Następnie ziarna są suszone na słońcu i kolejny raz poddawane selekcji i ręcznemu sortowaniu by ostatecznie trafić do jutowych worków. Ochrona środowiska, szczególnie gleby oraz wody jest kluczowa dla zachowania wysokiej jakości upraw. Ponadto krzewy i małe drzewa kawowca stanowią dom dla ponad 90 gatunków ptaków.

Symbol AA odnosi się do wielkości ziaren. Ziarna AA są wysokiej jakości, są większe od innych ziaren. Powszechnie rozmiar ziarna wiąże się z bogactwem smaków jakie możemy odkryć w kawie

  • Skład: kawa Arabica 100%
  • Kraj pochodzenia: Papua Nowa Gwinea
  • Region: Sigiri
  • Gatunek: Arabika, Typica
  • Zbiory: kwiecień - wrzesień
  • Metoda pozyskiwania: na mokro
  • Wysokość upraw: 1500 m n.p.m.
  • Profil palenia: średni
  • Smak: słodkawy, z wyczuwalnymi owocowymi i korzennymi nutami
  • Aromat: karmel, cytrusy, korzenny, pikantny, kwiatowy, owoce tropikalne
  • Body: umiarkowane
  •  Kwasowość: średnia

Napisz swoją opinię

Kawa papua new gwinea

Klienci, którzy kupili ten produkt kupili również: