Kawa Kenia AA Top
/ 100 g
Kawa Kenia AA Top
Wysyłka do 3 dni roboczych, dostawa od 12,50 zł
- sprawdź koszty dostawyPochodzenie i Plantacja kawy Kenia AA Top: Ziarna pochodzące z plantacji regionu Kirinyaga, w pełni oddają urok kenijskiej kawy. Dzięki wulkanicznej glebie oraz górzystemu terenowi regionu, otrzymujemy ziarna łączące zrównoważone/pełne body oraz niepowtarzalne owocowo-kwiatowe nuty. W miejscowości Muchagara znajduje się plantacja, na której skupuje się kawę z całego regionu. Infrastruktura związana z przetwarzaniem ziaren została wybudowana w 1959 roku. Obecnie prawie 500 członków związku farmerów Baragwi korzysta z urządzeń w Muchagara, celem przygotowania kawy do sprzedaży. Do czyszczenia ziaren używa się krystalicznie czystej górskiej wody z rzeki Kamweti. Następnie ziarna są suszone w upalnym afrykańskim słońcu na odpowiedni przygotowanych stelażach.
Charakter i smak kawy Kenia AA Top: nuty jaśminu, moreli, ziół. Wyjątkowo przyjemna kawa dla wszystkich kawoszy! Oznaczenie "AA" określa najlepszą dostępną jakość ziarna.
- Skład: kawa Arabica 100%
- Kraj pochodzenia: Kenia
- Region: Muchagara, Kirinyaga District
- Gatunek: Arabika, SL34, SL28
- Zbiory: listopad - grudzień Metoda pozyskiwania: na mokro
- Wysokość upraw: 1700 - 1800 m n.p.m.
- Profil palenia: średni
- Smak: słodkawy, z wyczuwalnymi owocowo-kwiatowymi nutami
- Aromat: czekolada, cytrusy, kwiatowy, owoce pestkowe, owoce suszone
- Body: pełne
- Kwasowość: wysoka